Cum sa depistezi defectele la o masina second hand?
Desi de cele mai multe ori achizitionarea unei masini second hand reprezinta o afacere mai avantajoasa decat cumpararea uneia noua, exista cateva riscuri la care te expui.
Discutam de o masina aflata in circulatie de ceva timp, perioada in care apar disfunctionalitati minore sau, cum e cazul unui accident, defecte majore.
Cum sa le depistam, cum sa ne dam seama de acuratetea informatiilor oferite de vanzator si cum sa evitam tranzactiile indoielnice, vom explica in randurile ce urmeaza:
1. Analizeaza caroseria si interiorul masinii. Arunca o privire asupra chederelor (portbagaj, usi, parbriz) sa nu fie "gazata" vopseaua. Micii vapori apar atunci cand autoturismul a fost revopsit, fie din cauza unui accident, fie pe fondul neglijentei.
Daca observi ca linia usii din fata nu se continua fluent pe usa din spate, este o dovada ca a fost inlocuita una din portiere. Daca inlocuirea elementului de caroserie a fost realizat la o reprezentanta, acest mic indiciu asupra istoricului masinii s-ar putea sa nu mai poate fi observat cu ochiul liber.
2. Blocurile optice pot grai mult. Daca argintiul este “tocit” sau farurile sunt incetosate, atunci masina este “batrana” sau prost intretinuta.
3. Alege TU un service si pune-o pe rampa. Pentru a fi sigur de starea masinii, trebuie sa consulti un mecanic profesionist in care ai incredere. Aici vor fi verificate bucse, pivoti, rulmenti, bascula, directia. Evident ca nu poti avea mari pretentii in ceea ce priveste situatia elementelor de suspensie, dar o verificare nu strica.
4. Verifica instalatia electrica: faruri, semnalizari, stop pe frana, pozitii, avarii, lumina marsarier, geamuri electrice, sistemul de aer conditionat si inchiderea centralizata, daca este cazul. Totodata trebuie verificata tinuta de drum. In acest sens poti supune masina unor teste: accelereaza si franeaza brusc si apoi treptat. Probeaza frana de motor pentru a vedea cum se prezinta ambreiajul.
5. Kilometrajul trucat. Nu mai este un secret pentru nimeni ca, pentru doar 100 euro, vanzatorul masinii poate modifica kilometrii parcursi. Desi exista cazuri in care nu poate fi depistat numarul real de km, poti incerca sa verifici la o reprezentanta sau service autorizat
.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Pentru sugestii.....aici!